Свежите производи од Медитеранот, на кои се потпира Обединетото Кралство, ќе станат поскапи и потешко да се добијат бидејќи екстремната топлина предизвикува намалување на приносите, ставајќи ја здравата исхрана подалеку од дофат на најсиромашните во општеството, се вели во извештајот на Енергетска и Климатска истражувачка единица (ECIU), пишува Гардиан.

Глобалното затоплување веројатно ќе го погоди Медитеранот како голем светски снабдување со храна. Многу храна увезена од Медитеранот не може да се одгледува во Обединетото Кралство барем неколку делови од годината или мора да се одгледува во затворени простории, користејќи поскапи и енергетски интензивни процеси, за да се заштитат и да се загрее просторот за одгледување.

Многу производи и не можат да се одгледуваат во ОК на големо. Првата категорија вклучува карфиол, брокула и јагоди. Вклучува и речиси две третини од краставиците и доматите увезени во ОК и речиси една петтина од целокупната понуда на кромид.

Дополнително, повеќе од половина од лимоните и слатките пиперки во Велика Британија доаѓаат од Медитеранот, заедно со две третини од сите портокали и 40% од трпезното грозје. Маслиновото масло е исто така погодено од екстремни температури. ОК добива 80% од своите испораки од регионот. Ова е еден од прехранбените производи со најголеми поскапувања, што дополнително ја зголемува инфлацијата.

Според извештајот, во 2022 година нешто повеќе од една четвртина од увозот на храна во Обединетото Кралство – 9,8 милијарди кг, во вредност од нешто повеќе од 16 милијарди фунти – доаѓа од медитеранскиот регион, главно свежо овошје и зеленчук. Шпанија, која се соочува со некои од најлошите екстремни горештини и суши, учествуваше со 7% од увозот на храна во Велика Британија – во вредност од 4 милијарди фунти.

Герет Редмонд-Кинг, шеф на меѓународната програма во Одделението за истражување за енергија и клима, рече: „Како со климатска криза, ние сме во криза за јавното здравје. Повеќето од нас веќе не јадат доволно овошје и зеленчук, а често поздравите диети веќе чинат повеќе. Бидејќи влијанијата на климатските промени веројатно ќе ја направат здравата храна што треба да ја јадеме, уште поскапа, таа станува уште помалку достапна за најсиромашните во општеството“.

Претходната анализа на ECIU покажа дека климатската криза и цените на фосилните горива додадоа повеќе од 400 фунти на сметките за купување домаќинства во 2022 година, зголемувајќи ја вкупната годишна сметка за купување храна во Велика Британија за околу 11,4 милијарди фунти.