Европските берзи утрово се во минус, а расположението на инвеститорите е натежнато од тврдоглавата инфлација во Германија, падот на кинескиот увоз и извоз и одлуката на италијанската влада да воведе дополнителен данок на банките од 40 отсто.

Паневропскиот индекс Stoxx 600 беше во минус од 0,24 отсто околу 10 часот. Истовремено, германскиот DAX падна за 0,26 отсто, на 15.910 поени, лондонски Ftse за 0,16 отсто, на 7.542 поени, а париски CAC за 0,17 отсто, на 7.306 поени.

Најмногу под притисок беше индексот на италијанската берза, кој потона за 1,4 отсто, поради падот на цените на акциите на италијанските банки Intesa SanPaolo и Unicredit за повеќе од пет отсто.