Индексите на Волстрит забележаа загуби во четвртокот трет ден со ред, и повторно се на пат на неделни загуби, бидејќи добрите макроекономски податоци ја поддржуваат загриженоста на инвеститорите дека ФЕД ќе ги остави каматните стапки високи долго време.

Индексот Dow Jones вчера падна за 290,91 поени или 0,84 отсто, на 34.474 поени, индексот S&P 500 падна за 0,77 отсто, на 4.370 поени, а индексот Nasdaq за 1,17 отсто, на 13.316 поени.

Dow е на пат за неделна загуба од повеќе од два отсто, што би било негов најлош неделен учинок од март. Во исто време, S&P 500 е на пат за трета недела по ред на загуби, што не е забележана од февруари, додека Nasdaq е на пат за четврта недела по ред со загуби, што е неговиот најдолг период на пад од минатиот декември.

Повисоките цени на нафтата ги подигнаа Exxon Mobilaза 1,9 отсто, а на Chevron за 1,7 отсто поради надежите на инвеститорите дека потегот на кинеската централна банка, која вбризгува дополнителна ликвидност во финансискиот систем на земјата за да помогне во намалениот сектор на недвижности, ќе ја зајакне побарувачката за суровини .

Пад на цените на акциите во здравствениот сектор

Но, од друга страна, цените на акциите во здравствениот сектор значително паднаа. Исто така, очекувањата дека ФЕД ќе ги остави високите каматни стапки на подолг временски период остануваат силни, бидејќи се чини дека американската економија не е погодена од заострувањето на монетарната политика.

Во исто време, очекувањата дека каматните стапки ќе останат високи ги подигнаа приносите на 10-годишните американски државни благајнички на највисоко ниво од октомври 2022 година од 4,338 отсто, зголемувајќи ја нивната атрактивност на пазарите на капитал.

„Слабоста на берзата во последниве денови е резултат на силниот економски раст на САД, што сугерира дека ФЕД веројатно ќе ги задржи високите каматни стапки уште некое време“, рече Бери Банистер, стратег во Stifel.

На европските берзи најважните индекси значително паднаа во четвртокот, при што лондонскиот Ftse индекс падна за 0,63 отсто на 7.310 поени, франкфуртски DAX за 0,71 отсто на 15.676 поени, а париски CAC за 0,94 отсто, на 7.1919 поени.

Пад на Волстрит три дена со ред