Панама очекува меѓународната организација за надзор на финансискиот криминал да го отстрани овој октомври од списокот за следење на нации за кои се смета дека прават премалку во борбата против перењето пари. Панама беше прва на таканаречената сива листа на Работната група за финансиска акција (ФАТФ) од 2014 до 2016 година.

После тоа, Панама помина три години надвор од листата, справувајќи се со последиците од скандалот предизвикан од откривањето на аферата Панамски документи во 2016 година. Протекување податоци од една од офшор адвокатските фирми, Moссак Фонсека, откри дека оваа фирма со години им помагала на клиентите да перат пари и да избегнуваат даноци неказнето.

Протечените „Панамски документи“ открија дека е можно да се отвори компанија „школка“ за 1.000 долари. На списокот со имиња откриени во оваа афера имало и моќници од Босна и Херцеговина кои имале отворени тајни сметки. По тригодишна пауза, во 2019 година ФАТФ ја врати Панама на својата листа, велејќи дека земјата прави премал напредок во финансиската транспарентност. Во 2020 година, Европската унија ја додаде Панама на својата листа на земји кои се сметаат за „некооперативни“ за даночни цели. Највисокиот дипломат на ЕУ, Жозеп Борел, рече дека блокот нема да ја отстрани Панама од својата листа доколку ФАТФ не го стори тоа прво, пишува Кликс.ба.