Членот на управниот одбор на регулаторот предупреди дека економијата на блокот можеби претрпела поголема штета отколку што може да се види во моментов.

Европската централна банка (ЕЦБ) не треба да прифаќа понатамошни одложувања во забрзувањето на инфлацијата назад до нејзината цел под, но близу до 2%, бидејќи сегашните изгледи се незадоволителни и постојаните недостатоци ризикуваат да ја оштетат економијата на регионот, рече членот на Управниот совет на ЕЦБ, Фабио Панета , цитиран од Ројтерс.

Во текот на изминатите осум години, инфлацијата во еврозоната остана под целта на регулаторот, при што ЕЦБ очекува инфлацијата да остане пониска во наредните години со заздравувањето на блокот од коронакризата.

Бидејќи стимулот ја достигнува својата граница, некои финансиски експерти тврдат дека ЕЦБ треба да усвои побавна стапка на зголемување на ценовниот притисок наместо да се обидува да ги прошири или зголеми своите мерки. Панета го отфрла овој аргумент, предупредувајќи дека трошоците ги надминуваат придобивките.

„Аргументот дека можеме да ги прошириме нашите хоризонти за да ја постигнеме целта не е убедлив“, рече тој во интервју за шпанскиот весник „Ел Паис“. „ЕЦБ не успеа да ја постигне својата цел премногу години“, додаде Панета.

Според него, чекањето „ќе чини повеќе“.

„Ова би го отежнило зајакнувањето на очекувањата за инфлација и ризик за трајно намалување на економскиот потенцијал“, предупредува експертот.

ЕЦБ го зголеми својот стимул во март, но централната банка гледа дека инфлацијата забрзува на само 1,4% до 2023 година, ниво што Панета го опишува како „незадоволително“.

Наспроти позадината на напредокот на вакцинациите во регионот, некои експерти веќе се изјаснија за ограничување на вонредните набавки на обврзници од третиот квартал наваму, но Панета рече дека вистинскиот пристап во таквата криза е да внесе многу стимуланси.

Тој дури ги повика европските влади да ја зголемат фискалната поддршка, предупредувајќи дека економијата на блокот претрпе поголема штета отколку што може да се види во моментов.