Со новите навестувања дека ФЕД е далеку од завршена борба со инфлацијата и некои вознемирувачки вести од Кина, берзите изгубија минатата недела (Nasdaq трета недела по ред) и криптовалутите го доживеаја најголемиот удар во годината.

Откако се запрашавме колку високо би можеле да достигнат водечките берзански индекси до јули (тие веќе беа многу блиску до рекордни), август донесе надолна корекција. Ништо невообичаено, особено со оглед на очигледната преценета вредност на многу технолошки акции. Пресвртот во расположението се должи на очекувањата дека ФЕД ќе продолжи да одржува цврста монетарна политика некое време.

Записниците од состанокот на ФЕД во јули беа објавени во средината на неделата и покажаа дека повеќето членки на ФЕД и понатаму се загрижени за инфлацијата, што значи дека би можеле да видиме уште едно зголемување на основната каматна стапка. Финансиските пазари генерално очекуваат дека тоа нема да биде неопходно во септемвриската сесија. Инфлацијата во САД во јули достигна 3,2 отсто на годишна основа, а поради високите цени на нафтата се очекува благ пораст во август. Ако САД успеат да ја намалат инфлацијата од 9,2 на 3,0 проценти за една година (јуни), ќе се борат кон целта од два проценти и тоа многу побавно.

Криптовалутите значително паднаа во втората половина од неделата. Волстрит журнал објави дека SpaceX предводен од Илон Маск продал вкупно 373 милиони долари од својата биткоин позиција минатата и претходната година. Маск на сличен начин го потресе пазарот минатата година кога Тесла отфрли три четвртини од сопствените биткоини. Маск отсекогаш бил жесток поддржувач на криптовалутите и еден од главните играчи на пазарот, а неговите твитови предизвикуваат силни движења, понекогаш главно во позитивна насока.

Сега приказната тргна во друга насока, а по веста дека SpaceX ја продаде својата позиција, биткоинот брзо изгуби околу една десетина од својата вредност, па цената се лизна под 26.000 долари. Целиот пазар на крипто е намален, неделните загуби се најголеми оваа година, а вкупната пазарна капитализација е едвај над трилион долари. Освен тоа, песимизам предизвикаа негативните случувања на берзите и шпекулациите за тоа дали Кина ќе ја девалвира својата валута. Кога се одлучила на овој чекор во август 2015 година, во следните две недели биткоинот изгубил 23 отсто од вредноста!