На крајот на ноември, вкупната пазарна капитализација на Националната берза на Индија изнесуваше 3,989 трилиони долари, во споредба со 3,984 трилиони долари во Хонг Конг, покажуваат податоците на Светската федерација на берзи.

Индискиот Nifty 50 достигна уште еден рекорд во вторникот. Индексот досега скокна за 16 отсто оваа година и се движи кон својата осма година по ред на раст. Спротивно на тоа, реперниот индекс на Хонг Конг Ханг Сенг падна за 17 отсто.

Индија беше истакнат пазар оваа година во азиско-пацифичкиот регион. Зголемената ликвидност, поголемото домашно учество и подобрувањето на динамиката во глобалното макро опкружување во форма на пад на приносите на американските државни обврзници ги поттикнаа пазарите на акции во земјата.

Најнаселената земја во светот, исто така, оди на избори следната година, за кои аналитичарите предвидуваат дека може да биде уште една победа за владејачката националистичка партија Бхаратија Џаната.

„За изборите, анкетите и неодамнешните државни избори сугерираат дека актуелната влада предводена од БЈП би можела да обезбеди одлучувачка победа, што би можело да предизвика раст во првите три до четири месеци од годината поради очекувањата за континуитет на политиката“, изјавија стратезите на ХСБЦ.

ХСБЦ соопшти дека банките, здравството и енергијата се најдобро позиционирани сектори за следната година.

Секторите како што се автомобилите, малопродажбата, недвижностите и телекомуникациите се исто така релативно добро позиционирани за 2024 година, додека основните производи за потрошувачи, комуналните услуги и хемикалиите се меѓу оние кои ХСБЦ  ги категоризира како неповолни.

Индексот Ханг Сенг во Хонг Конг е подготвен за четврта година по ред на пад и е со најлошо работење на главните азиско-пацифички берзи.

Минатата недела, Мудис ја намали својата перспектива за Хонг Конг од стабилна на негативна, наведувајќи ги финансиските, политичките, институционалните и економските врски на градот со континентална Кина. Намалувањето на рејтингот дојде набргу откако Мудис ја намали прогнозата за кредитниот рејтинг на кинеската влада на негативен на стабилен.

На почетокот на ноември, владата на Хонг Конг соопшти дека очекува економијата да порасне за 3,2% во 2023 година, намалувајќи ја нејзината перспектива за раст на БДП од 4% на 5% прогнозата во август.

Градската влада предупреди дека зголемените геополитички тензии и тесните финансиски услови продолжуваат да влијаат на инвестициите, извозот на стоки и расположението на потрошувачите. Довербата на потрошувачите исто така претрпе пад во Хонг Конг, пишува SEEbiz.

„Економијата на Хонг Конг е подготвена за благо придвижување во 2024 година, бидејќи годишниот реален раст на БДП е умерен на околу 2% од 3,5% во 2023 година“, велат економистите на DBS.