Периодите на промена на власта имаат најголемо влијание при вработување во јавниот сектор.

Невладините организации објавија ново истражување кое потврдува дека изборните процеси и тоа како влијаат на динамиката на привремените вработувања и консултанските услуги.

Во анализата се опфатени периодите во кои на власт биле двете најголеми политички партии, а наодите велат дека едните повеќе преферирале консултански услуги, додека другите повеќе ги користеле привремените вработувања.