Швајцарските банки се сметаат за најбезбедни банки во светот. Порталот „Super Money“ набројува пет причини зошто заштеда на пари во оваа земја е вистинскиот избор.

Секогаш кога ќе прочитате за банкарска измама или сериозни финансиски скандали, ретко ќе најдете таму швајцарски банки. Во принцип, филмовите и ТВ сериите ги прикажуваат швајцарските банки како бастиони за безбедност, сивата тврдина каде што се крие идентитетот, а приоритет е приватноста. Се разбира, реалниот живот не е толку романтичен.

Сепак, постојат причини зошто огромни суми пари редовно се депонираат на сметки во Швајцарија. Прочитајте за да ги дознаете петте причини зошто еден процент од глобалното население претпочита швајцарски банки и зошто можеби сакате да пробате да заштедите во една од нив.

Швајцарските банки нема да го откријат идентитетот на клиентот

Швајцарските банки се на врвот на листата на светски банки кога станува збор за заштита на идентитетот на клиентите. Поточно, на банките во Швајцарија им е забрането да ги идентификуваат своите клиенти. Ако го предадат вашето име на иследник или странска влада (без значителна правна причина), локалната власт може да ги гони за тоа.

 

Се разбира, постојат исклучоци од секое правило. Ако сте обвинети за трговија со дрога, организиран криминал или шпионажа, банкарите ќе бидат принудени да ги дадат вашите информации до истражните органи. Но, под нормални околности, никој нема да знае дека вашата банкарска сметка во Швајцарија воопшто постои.

Безбедност на пари

Во случај на природни непогоди или силни пожари, вашите пари ќе бидат безбедни и целосно вратени. Ова е затоа што Сојузот на банкари од Швајцарија ја гарантира безбедноста на секоја поврзана банкарска сметка.

Швајцарија има најбезбедна валута во светот

Швајцарскиот франк е една од најбезбедните валути во светот. Практично е нула инфлација со оваа валута. Зошто франкот е толку стабилен? Па, повеќето модерни валути постојат дигитално и во колективната свест на нивните корисници. Швајцарскиот франк, од друга страна, има резерви на злато најмалку 40 проценти.

Стабилна економија

Важно е да се напомене дека не само франкот што е стабилен. Цела Швајцарија има релативно солидна економија. Со други зборови, меѓународните економски конфликти ретко имаат влијание врз швајцарската економија.

Швајцарските банки не се само за богатите

Повеќето луѓе мислат дека само најбогатите луѓе можат да си дозволат банкарска сметка во Швајцарија. Сепак, ова е вообичаена заблуда. Ако имате 18 години и имате валиден пасош, најверојатно можете да отворите сметка во швајцарска банка.

Одредени банки сигурно имаат дополнителни услови, вклучувајќи доказ за приход и минимум депозит. И да, кај одредени елитни швајцарски банки, тој минимален депозит може да достигне до 100.000 УСД. Како и да е, други имаат најмалку 10.000 УСД, сума што некои од нас ќе ја видат во текот на животот. И во швајцарска банка можете да бидете 100 проценти сигурни дека вашите заштеди се безбедни.

Според тоа, швајцарските банки често наплаќаат повисоки такси за одржување за да одат заедно со нивната безбедност. Треба да бидете свесни за сите нивни придобивки и да ги измерите трошоците пред да ги пренесете вашите заштеди во Швајцарија.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк