Унца злато ќе чини 10.00 долари  штом глобалните валути ќе доживеат колапс, а централните банки ќе прогласат монетарен систем кој ќе се базира на злато, тврди Бајрон Кинг и Џим Рикардс.

“Ако ја земеме глобалната парична понуда, која има покритие само 40 отсто злато, треба да имате 10.000 долари вредност во злато за функционирате, и тоа само ако користите 40 посто “, рекол во интервју за Kitco News на маргините на годинешниот конгрес Prospectors & Developers Association of Canada (PDAC).

“Тоа има врска со евентуалниот колапс на глобалните валути”

Аналитичарот не го одредил временскиот оквир за пораст на цената на златото од сегашната 1.325 голари унца, но нагласил дека тоа мора да се случи, бидејќи мом,енталниот балон трговија, кој се состои од десетина билјони долари, неможе да се дуе постојано.

Кинг исто така истакнал дека акциите за златото според текобната проценка моментално се повеќе барани во споредба со предходните две години. Стручњакот исто така рекол дека денешните рударења за злато достигнуваат ” поголеми бројќи “.

Меѓународната конференција PDAC-a, Trade Show and Exchange е инвеститор на годината, настан за инвеститори, компании и организации поврзани со истражување на минерали.

Настан кој се одржал во Торонто, наводно го посетуваат 1000 излагачи, 3 800 инвеститори и 24.000 учесници од 130 земји.