Фрушка Гора во Србија стана една од омилените дестинации на ловците на скапи подземни печурки тартуфи, а сè повеќе ловци има и во останатиот дел од земјава. Освен во Срем и Мачва, тартуфите се бараат и во Делиблатска Пешчара, на планините Космај, Рудник и Опленац, во Обедска Бара, во шумите Црни Луд и Сенајска Бара и во близина на реките Бошут и Луг. Тартуфите генерално растат во симбиоза со костен, даб, бела топола и лешник, па можат да се најдат во тие шуми.

Се проценува дека бројот на одгледувачи на тартуфи во Србија пораснал на околу 5.000, а нејасните регулативи доведуваат до хаос на теренот. Црниот тартуф кој е поевтин чини околу 50 евра за килограм, додека белиот, кралски тартуф може да достигне цена од неколку илјади евра за килограм. Еден од првите трагачи од овие печурки во Србија велат дека од нашата земја нелегално се извезуваат тони тартуфи, бидејќи буквално лежиме на тартуфи.

Ако парче голем бел тартуф чини 2.000 евра во Западна Европа, тука чини двојно повеќе, анализира Каматица. Тартуфарите во Србија може да заработува од 3.000 до 30.000 евра годишно. Колку можат да бидат скапи тартуфите покажуваат аукциите на кои се плаќаат за десетици, па и стотици илјади евра.На пример, купувач од Хонг Конг платил дури 120.000 долари за два бели тартуфи на аукција во Италија пред неколку години!

Тие тежеле нешто помалку од еден килограм, па пресметката вели дека нивната цена била три пати повисока од златото кое се продава за 40.000 долари за килограм. Рускиот милијардер Владимир Потанин еднаш му платил на њујоршкиот ресторан Нело Балан 95.000 долари за бел тартуф тежок околу два килограми.