Обединетото Кралство целосно се повлече од ЕУ минатиот декември, ставајќи крај на непречениот пристап на Лондон Сити на пазарот, кој беше негов најголем поединечен клиент за извоз.

Бројот на зделки што финансиските институции ги префрлаат од Британија во Европската унија поради Брегзит е помал од првично очекуваниот, иако милијарди евра од тргувањето со акции се префрлаат на 27-члениот блок, додека Лондон го губи најголемиот дел од пристапот до пазари на капитал во ЕУ.

Откако Британија гласаше за напуштање на ЕУ во 2016 година, аналитичарите како Оливер Вајман процениле дека дури 35.000 или повеќе работни места во секторот за финансиски услуги ќе ја напуштат Британија.