На територијата на државата која некогаш се протегала од Вардар до Триглав, денес живеат околу три и пол милиони помалку луѓе отколку во 1991 година, кога започна крвавиот распад на СФРЈ, покажуваат резултатите од досега спроведениот попис на населението. и проценката на републичките статистички институти во регионот.

Најголема загуба на население претрпе Босна и Херцеговина, каде денес, според проценките на локалниот завод за статистика, живеат дури четвртина помалку луѓе отколку на почетокот на братоубиствената војна. Србија е посиромашна за 1.192.237 луѓе во споредба со 1991 година. Една петтина од населението сега живее во Хрватска, помалку отколку во 1991 година, а тамошните демографи пресметале дека дури 180 луѓе ја напуштаат земјата секој ден. Резултатите од последниот попис на населението во Северна Македонија покажуваат дека таа изгубила речиси десет проценти од своето население во споредба со 1991 година, а според достапните проценки, податоците на Агенцијата за статистика на Косово, околу десет проценти од населението денес живее на подрачјето на Косово помалку отколку во 1991 година, за што исто така постојат само проценети податоци на Републичкиот завод за статистика на Србија.

Иако Словенија денес има околу седум отсто повеќе жители отколку на почетокот на 1990-тите, демографите ги толкуваат овие податоци во светло на фактот дека во неа со децении емигрира висококвалификувана и неквалификувана работна сила – главно од Босна и Херцеговина и Србија. Иако демографските показатели на Косово и Метохија сè уште се меѓу најповолните во Европа, бројот на родени бебиња во овој регион се намалува, а бројот на млади луѓе кои со стомак заминуваат во Западна Европа во потрага по леб постојано се зголемува.

Во моментов речиси во сите републики на поранешна СФРЈ умираат повеќе отколку што се раѓаат или соодносот е речиси ист, анализира Политика рс. Накусо, сите земји од поранешна Југославија добија свое место на политичката карта на Европа, но оттогаш интензивно го губат населението и овој тренд ќе продолжи.