Носителите на ирските пасоши ќе имаат корист од членството во ЕУ, вклучувајќи и право без визи да работат во ЕУ

Рекорден број британски граѓани аплицираа за ирски пасош во 2018 година, додека Обединетото Кралство се подготвува да ја напушти Европската унија на 29 март оваа година и се загрижени дека овој излез од Европската унија може да биде хаотичен и без договор, објави Market Watch.

Според Министерството за надворешни работи на Ирска, која е дел од ЕУ, минатата година од Велика Британија имало вкупно 98.544 апликации за ирски пасоши, што е за 22% повеќе од 2017 година и уште 84.855 апликации во Северна Ирска, што е 2% повеќе од една година порано.

Северна Ирска, најмалата од четирите земји што го сочинуваат Обединетото Кралство, остана дел од Велика Британија, додека Република Ирска доби независност во 1922 година.

Ова зголемување е факт кога кандидатите од Велика Британија и Северна Ирска за ирски пасоши се зголемиле за 20 отсто во 2017 година – првата година по референдумот за поддршка на Брексит одржан во јуни 2016 година.

Британските ирско-британски граѓани ќе продолжат да ги уживаат придобивките од членството во ЕУ, вклучувајќи го и правото да живеат и работат во сите 28 земји-членки, без потреба од виза. Ова е сè попривлечна опција за голем број Британци, со оглед на неизвесноста околу условите во кои Brexit ќе се одржи.

Премиерот на Велика Британија, Тереза Меј, во последен момент го одложи клучното парламентарно гласање за договорот што нејзината влада со ЕУ го договори во декември, што беше објавено како јасен знак за губење на тоа гласање. Таа рече дека парламентарните избори за условите на Brexit ќе се одржат во средината на јануари, а самата дебата се очекува да продолжи на 7-ми јануари.

Минатата година, ирската влада издаде повеќе од 822.000 пасоши. Секој ирски државјанин има право на ирски пасош, додека оние кои имаат барем еден дедо или баба родени во Ирска исто така можат да аплицираат. Британците кои живеат во Ирска и немаат ирска баба и дедо, можат да добијат пасош според правилата за престој.

.