Германскиот европратеник од Слободните демократи (ФДП) Мориц Корнер предложи ликовите на креаторите на вакцината против коронавирус Pfizer/BioNTech да бидат на банкнотите на евра.

Станува збор за Угур Шахин и Озлем Туречи, чија германска компанија BioNTech ја разви оваа вакцина, а ја произведува во соработка со Pfizer. Европската централна банка (ЕЦБ) доби предлози за тоа како треба да изгледаат банкнотите во иднина.

Корнер, зборувајќи за Die Welt за тоа зошто нивните ликови треба да бидат на еврото, истакна дека нивната вакцина ги спаси животите на милиони Европејци. Како што рече, нивното животно патување е импресивна приказна за интеграција, напредок, партнерство, научна извонредност и потенцијал во општество отворено за мигрантите.

BioNTech успеа да направи вакцина против коронавирус за многу краток временски период. На Сахин и на Турците претходно им беше доделено највисокото германско признание „Витезшки крст“.

Сахин е онколог кој со семејството мигрирал од Турција во 1969 година. Тој се оженил со Туречи, ќерка на хирург кој бил специјалист за лекување на рак.

Управниот совет на ЕЦБ во 2024 година треба да одлучи како ќе изгледаат идните банкноти на еврото и кога ќе бидат пуштени во оптек, пишува Дејли Сабах.