Ризикот од терористички напади и штети предизвикани од хулигани предизвика зголемување на премиите за осигурување, за Светското првенство во Русија, во споредба со претходното првенство во Бразил, велат брокери и осигурителни компании.

Осигурителната вредност на случување се проценува на над 10 милијарди долари. Безбедносните премии од терористички напади се за 10 отсто поголеми од минатиот Светски Куп во 2014 година или било кој претходен.

Оние кои се осигурале од ризици кои се очекувани, како што се откажување на мундијалот, киднапирање, сајбер напади и лични повреди се наоѓаат и сопственици на стадионот, агенти за продажба на билетите за мундијалот, угостителски компании и самите играчи.

Осигурениците се охрабрени од Зимските олимписки игри во кои без проблеми се одржаа во Сочи во 2014 година, но земјата домакин Русија е вклучена во конфликтите што значително го зголемува ризикот од напади.

“Најголемата загриженост доаѓа од терористички напад, избивање војна, поништување на настани или да се премести натпреварот од еден стадион во друг”, изјави James Dacies од брокерска куќа Integro.

Русија го поддржа сирискиот претседател Башар ал Асад, кој ги налути бунтовнички групи, во исламски држави, а исто така се бореше со сепаратистите во претежно муслиманска република Чеченија.

Ben Lockwood – осигурител од ризикот од тероризам во Лондон кој работи за осигурителната компанија AEGIS Лондон, која обезбедува осигурување на стадиони, заедно со други осигуреници од синџирот Lloyd’s како што е Beazleya. “Очекуваниот ризик од тероризам во Русија е значително повисок отколку во Бразил”, рече тој. “Мојата проценка е дека тоа се рефлектира во премијата на Светското првенство во Русија, бидејќи на премиите има раст од 10 отсто отколку во Бразил пред четири години.”

Осигурителната компанија Beazleya проценува дека настанот е осигуран со повеќе од $ 10 милијарди долари преку различни организации, вклучувајќи ги стадионите, угостителски објекти, ТВ компании и тимовите.

 

 

 

Побарувачката за полиси за осигурување од напад, вклучувајќи и напади врз возила и (или) со ладно оружје, се зголеми во споредба со Бразил, изјави Крис Паркер, шеф на одделот на политичко насилство, тероризам, киднапирање и изнуда во Beazleyju. Lockwood забележува дека на премијата за терористички напади имаат удел на помалку од 0,5 отсто од вкупната сума, која е поевтина отколку во Сочи. Тоа значи дека секој милион долари покритие, осигурениците плаќаат пет илјади долари за премиите.

Владата на претседателот Владимир Путин ќе распореди илјадници припадници на безбедносните сили задолжени за заштита на стадионите во “челик прстен”.

Меѓународното фудбалско управно тело ФИФА, како организатор, плати 134 милиони долари за осигурување на тимовите од повреди за време на престојот во Русија.

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор:Bitsof insurance