Големата недела на биткоин стана уште поголема со објавата на раперот Jay Z и извршниот директор на Твитер Џек Дорси дека заеднички ќе формираат фонд за развој на оваа дигитална валута.

Дорси во петокот ја објави веста на Твитер, пишувајќи дека аплицираат за фонд концентриран за Африка и Индија.

Тој ветува дека двајцата нема да управуваат со фондот и дека ќе бараат тројца членови на управата. Дорси и Jay Z инвестираат 500 биткоини во проектот, што во моментов вреди приближно 23 милиони долари.

Биткоинот веќе е во портфолиото на Дорси. Неговата друга фирма „Сквер“ купи 4.709 биткоини во октомври минатата година, што во тоа време изнесуваше 50 милиони долари.

Во 2018 година, компанијата ја прошири својата услуга за исплата на мобилни услуги Cash App за поддршка на тргување со биткоин, дури и за корисници без банкарска сметка. И во 2019 година, тој го лансираше Square Crypto, кој доделува грантови на развивачи и дизајнери на биткоин.

Исто така оваа недела, извршниот директор на Твитер во едно интервју рече дека фирмата разгледува други нови употреби на дигиталната валута, вклучувајќи ги и платите на вработените.

Еве што друго се случи со биткоинот оваа недела:

Голем влез на Тесла

Највредната автомобилска компанија на берзата, Тесла, во понеделникот објави дека држи дел од готовина во биткоин, а не во традиционална валута и наскоро би можела да ја прифати криптовалутата како начин на плаќање за своите автомобили.

Во годишниот извештај до Комисијата за хартии од вредност, компанијата изјави дека очекува „во блиска иднина“ да започне да прифаќа биткоин како форма на плаќање.

Веста дојде по откритието дека производителот на автомобили држел 1,5 милијарди долари биткоин на својот биланс на состојба како дел од потегот „да инвестира дел од готовината во одредено алтернативно резервно средство“. Тесла во својот биланс на состојба заклучно со 31 декември наведува 19 милијарди долари во готовина и парични еквиваленти.

Клучен потег на Мастеркард

Компанијата за кредитни картички објави дека ќе ги поддржува „избраните криптовалути“ директно на својата мрежа подоцна оваа година.

Иако Mastercard не даде детали, фирмата рече дека процесот може да работи нешто вакво: Кога клиентот сака да плати за ставка со биткоини, крипто партнерите на Mastercard ќе ја претворат дигиталната валута во традиционални пари и ќе пренесат средства преку мрежата на Mastercard.

Оваа промена „ќе им овозможи на многу повеќе трговци да прифаќаат криптовалута“.

Биткоин влегува во најстарата американска банка

БНИ Мелон – најстарата банка во САД датира од 1784 година – во четвртокот објави дека формирала единица за „дигитални средства“.

Beginе започне да им помага на клиентите да ги решат потребите поврзани со растот на дигиталните средства, вклучително и крипто-валути, подоцна оваа година.

Побарувачката на клиентите и појасната регулатива „претставуваат огромна можност да го прошириме нашиот сегашен опсег на услуги во оваа област што се појавува“, рече Роман Регелман, главен советник за средства.

Биткоин станува „алтернативно средство“

Следејќи ја веста за големата инвестиција на Тесла, криптовалутата забележа зголемување на довербата.

– Бидејќи се повеќе и повеќе компании почнуваат да прифаќаат биткоин, тоа само ќе доведе до натамошно зголемување на побарувачката на пазар кој има ограничена понуда – напиша Фавад Разазада, аналитичар во ThinkMarkets, во белешката за клиенти.

– Биткоинот станува алтернативно средство – рече Бред Бехтел, глобален шеф на девизи во Џеферис, додавајќи дека „тоа не е во корелација со ништо друго на пазарот и тоа го прави привлечна алатка за додавање во портфолиото“.