Дизајнот на националната страна на монетите евра и центи беше претставен на 14-та седница на Националниот совет за воведување на еврото како официјална валута во Република Хрватска, со целен датум на 1 јануари 2023 година. “

– Тоа се мотиви кои ја претставуваат Хрватска, изјави премиерот Андреј Пленковиќ.

Избрани се мотивите на хрватската шаховска табла, географската карта на Република Хрватска, куната, Никола Тесла и глаголицата.

– Шаховската табла беше одредена како мотив што ќе биде заедничка основа на сите хрватски монети од евро и центи. Значи, пораката е препознатливоста на Хрватска, рече Пленковиќ.

Тој објасни дека на монетата од 2 евра ќе стои карта на Хрватска, на 1 евро мотивот куна, на 50, 20 и 10 центи фигурата на Никола Тесла, а на 5, 2 и 1 цент ќе стои официјалната кратенка. на Република Хрватска на плоштадот глаголица. Автори на дизајнот се Иван Шивак (мапа), Стјепан Прањковиќ (куна), Иван Домагој Рачиќ (Тесла) и Маја Шкрипељ (глаголица).

Шефот на кабинетот на премиерот Звонимир Фрка Петешиќ, меѓу другото, рече дека патентите и теоретската работа на Тесла создале услови за електрификација на светот, додавајќи дека тој е многу препознатлива личност и име во светот. На обрачот на монетата од 2 евра, како што наведе тој, стои познатиот стих на Иван Гундулиќ: О, убава, ох мила, ох слатка слобода.

Гувернерот на Хрватската Народна Банка, Борис Вујчиќ, изјави дека сега ќе започне производството на алатки за ковање монети за кои е избран дизајнот.

– Хрватската ковачница ќе пристапи до пробно производство на милион парчиња од секоја монета. Очекуваме до лето да ги имаме овие тест парчиња, изјави Вујчиќ. – Целата операција ќе чини многу, над 900 милиони куни, трошоци за набавка на материјали, подготовка на пресите и печатење пари, додаде Вујчиќ.