Според аналитичарите на инвестициската компанија KapitalRS, од почетокот на 2018 година, цената на суровата нафта се зголемува. Од 60,21 долари за барел на 1 јануари 2018 година, цената на ова гориво на 22 мај достигна највисока вредност оваа година, што е 72,88 долари за барел. Оттогаш, цената на нафтата забележа пад и на 11 јуни се движеше околу 65,6 долари, така што од почетокот на годината вкупниот раст е околу 9%.

Причината за растот на цената на суровата нафта на светскиот пазар е од три фактори:

1. Договорот ОПЕК и Русија, кој стапи на сила на почетокот на 2017 година, има за цел со намалување на производството на овој енергенс да ја врати цената во рамнотежно ниво.

2. Венецуела, како еден од најголемите производители на сурова нафта во рамките на ОПЕК, има економски потешкотии кои се рефлектираат во нафтената индустрија. Увозот на сурова нафта во Венецуела се забавува, што дополнително го намалува снабдувањето на оваа енергија на глобалниот пазар, а ова дополнително влијае на порастот на цените на суровата нафта.

3. Повлекување на САД од договорот за нуклеарно разоружување со Иран, или третиот по големина производител на нафта во ОПЕК. Тоа предизвика загриженост дека со санкциите ќе се забави извозот на сурова нафта од овие земји и со тоа уште повеќе ја зголеми цената на овој енергенс.

Како што се приближува  редовниот состанок на ОПЕК на 22 јуни во Виена, на кој би се разгледувало зголемувањето на производството на сурова нафта, може да се зголемат ценовните флуктуации на цената на суровата нафта.