Ограничувањата за патување продолжуваат да го попречуваат поголемото закрепнување

Приходите на Макао скокнаа од истиот месец една година порано, кога беше затворен за 15 дена, затоа што тогаш Ковид-19 започна да се шири низ целиот свет, пишува Блумберг.

Но, обновувањето на операторите во казината е сè уште слабо, бидејќи пандемијата го отежнува патувањето.

Бруто приходите на операторите за игри се зголемија за 136% во февруари на 7,3 милијарди јуани (915 милиони долари), според Бирото за инспекција и координација на обложувалниците. Резултатот е послаб од просечната прогноза на аналитичарите за скок од 145%.

Приходите се намалија за 8,9% во споредба со претходниот месец и за 71% во споредба со нивото од февруари 2019 година, пред почетокот на пандемијата.

Иако новите резултати покажуваат прво зголемување на приходите од казината за 17 месеци, споредбата со една година порано е поволна, бидејќи имаше рекорден пад. Тоа беше поврзано со фактот дека властите во Макао ја запреа работата на казината повеќе од две недели.

Макао сè уште се обидува да привлече играчи од континентална Кина, кои сепак се суспендирани од построгите прописи за визи и тестовите за Ковид-19 на граничниот премин. За кинеската Нова година, еднонеделен период кој е обично најсилен за казината во текот на годината, беше негативен и под влијание на епидемијата во северна Кина. Бројот на пристигнувања е намален за 65% од претходната година, бидејќи властите ги повикаа граѓаните да останат дома.

Ситуацијата може да се подобри во Макао благодарение на постепеното олеснување на карантинските правила за патниците од делови на Кина, во кои имаше пад случаите на Ковид-19 во зимата.

Ширењето на вакцините за коронавирусот во Азија исто така може да помогне во закрепнувањето.