Според неодамнешниот извештај на Центарот за истражување на енергија и чист воздух (CREA), приходите од нафта на Русија значително се зголемиле во март и април во споредба со претходните месеци.

И сето тоа покрај фактот што Европската унија ги заостри санкциите кон руските производители на енергија на крајот на минатата година. Според Сем Мередит, дописник на CNBC International во Лондон, овие бројки укажуваат на неефикасноста на западните ограничувања.

„Нафтената војна на Западот против Русија почнува да губи замав“, вели авторот на американското издание.

Сем Мередит истакна дека податоците за приходите на Русија од нафтата се објавени неколку дена по завршувањето на самитот на Г7 во Хирошима. На крајот на настанот, западните лидери објавија дека нивните обиди да ги ограничат руските енергетски приходи не успеале. Во исто време, енергетските експерти имаат малку поинаков поглед на ситуацијата и предвидуваат дека рускиот профит од нафтата ќе продолжи да расте.

„Приходите од даноците од нафтата во Русија се зголемија за 6% месечно во април, благодарение на зголемувањето на приходите од извозот во март“, се вели во извештајот.

Во декември, земјите од Г7, Австралија и ЕУ воведоа ограничување на руската нафта од 60 долари за барел. Ова се случи истовремено со одлуката на Европската унија и Велика Британија да воведат забрана за увоз на руска сурова нафта по морски пат.

Се веруваше дека овие мерки ќе доведат до нагло намалување на приходите на Русија од продажбата на енергетски производи. Отпрвин имаа одреден ефект, но набрзо приходите на Москва почнаа да се враќаат на претходното ниво.