Профитот на американскиот банкарски сектор се зголеми за 79,5 отсто на 64,2 милијарди долари во првиот квартал од 2024 година, најмногу благодарение на тоа што големите банки не мораа да плаќаат милијарди специјални даноци што им беа наметнати минатата година за да ги покријат трошоците настанати поради банкрот.

Федералната корпорација за осигурување на депозити (ФДИК) соопшти дека поголемиот дел од повисоките профити се резултат на тоа што банките не морале да ја платат таа проценка, што ги намалило банкарските профити на крајот на 2023 година. Компаниите, исто така, имаа корист од повисоки некаматни приходи и помали трошоци за резервирање, јавија американските медиуми.

ФДИК соопшти дека непрофитните трошоци на банките паднале за 22,5 милијарди долари во првиот квартал, што е главната причина за зголемувањето на профитот.

-Банкарската индустрија продолжи да демонстрира отпорност во првиот квартал, се вели во соопштението на ФДИК, во кое се додава дека „влошувањето на одредени кредитни портфолија бара следење за да продолжи мониторингот“.

Депозитите во банките се зголемени за 1,1 отсто или 190,7 милијарди долари. Проценетите неосигурени депозити се зголемија за 0,9 отсто, што е нивно прво зголемување од крајот на 2021 година.