Производството на свинско месо во Европската унија продолжува да опаѓа, а капацитетите на кланиците не се целосно искористени. Ова е секако уште еден показател дека цената на овој вид месо ќе остане висока и во наредниот период, како во ЕУ, така и во Србија, каде производителите купуваат свинско месо и прасиња за гоење. Бидејќи со недостиг од понуда, драстично расте и месото, анализира Политика. Во првите три квартали од 2023 година, во земјите-членки на ЕУ беа заклани 165,5 милиони свињи. Тоа е за 14,6 милиони парчиња или за 8,2 отсто помалку во однос на истиот период лани, покажуваат најновите податоци на Заводот за статистика на Европската унија, Евростат. Падот на понудата беше најголем во Данска, но за прв пат производството падна и во Шпанија. Според извештајот, постоечките капацитети за колење во Европската унија не се ангажирани бидејќи има хроничен недостиг на животни за колење, пишува порталот „Фармер“.

– Се чини дека во 2023 година ова производство ќе падне на најниско ниво за повеќе од една деценија, а падна за повеќе од 10 проценти во однос на петгодишниот просек – сметаат експертите на „Агроклуб“. Последната прогноза на Европската комисија е дека овој сектор годинава ќе ја заврши со дефицит од 6,6 отсто. Надлежните потсетуваат дека овој драстичен пад може да се забележи доколку се споредат резултатите од производството во кланиците годинава и лани. Производството на свинско месо е намалено за 7,7 отсто и веројатно ќе падне под нивото од 21 милион тони последен пат забележано во 2009 година за време на претходната економска криза. Како што објави „Агроклуб“, ниту една од 27-те земји-членки годинава не произвела повеќе свинско месо отколку во 2022 година.

Според прелиминарните податоци, падот е најмал во некои источноевропски земји и се движи од три до четири проценти во земји како Романија, Унгарија и Полска.