Лошите временски услови ширум светот веројатно ќе предизвикаат глобалното производство на вино да падне на најниско ниво во последните шест децении годинава. Меѓународната организација за вино и вино (OИВ) вели дека светското производство на вино веројатно ќе биде за околу 7 отсто помало во 2023 година од минатата година.

Таквата култура би била најлоша од 1961 година. OИВ ги припишува ниските нивоа на производство на лошите временски услови, вклучувајќи мраз, обилни дождови и суша. „Совршена бура на северната и јужната хемисфера ја создаде оваа катастрофална ситуација“, изјави шефот за статистика Џорџо Делгросо, за Би-Би-Си, пренесува СЕЕ.биз.еу. Анализата се базира на податоци од земји кои претставуваат 94 отсто од светското производство на античкиот пијалок. Производството на вино падна во речиси сите земји на Европската унија, кои произведуваат над 60% од вкупното светско производство. Според ОИВ, помали приноси биле предизвикани од дождови и невреме во некои земји и суши во други. Посевите паднаа за 14 отсто во Шпанија и 12 отсто во Италија, каде сувото време го намали овогодишниот род на грозје.

Но, приносот остана ист во Франција, што значи дека земјата сега е најголемиот светски производител, надминувајќи ја Италија. Мрачна слика имаше и во другите делови на светот, а особено беа погодени земјите од јужната хемисфера. Производителите се соочија со шок во Чиле, најголемиот производител на вино на јужната хемисфера, каде приносите паднаа за 20 отсто како резултат на сушите и шумските пожари. Слично лоша жетвата беше и во Австралија, каде производството падна за четвртина во однос на минатата година. Но, ситуацијата беше порозова во САД, каде производството се зголеми за 12 проценти во споредба со 2022 година.