Во германската економија има се повеќе случаи на големи банкротства, покажува студијата на осигурителната компанија за кредити „Алијанц Трејд“.

„Големите несолвентности се вратија оваа година и се со рекордна стапка, како што беше во 2020 година“, рече експертот за трговски сојуз Максим Лемерл. Во досегашниот тек на годината, особено големи стечаји има во секторите модна малопродажба, болниците и машинството.

„Алијанц трејд“ под големи инсолвенти подразбира банкрот на компанија чиј годишен обрт е најмалку 50 милиони евра, пренесува ДПА.

Бројот на големи стечаи, со 45 поголеми случаи веќе во првите девет месеци од годинава, ја следеше патеката од 2020 година. Лани за истиот период имало 26 големи стечајци, а преклани 17.

Рекордот беше 2020 година, кога имаше најмногу случаи од 2016 година. Имаше 58 случаи во целата прва пандемиска година, а 44 во првите три квартали.

Сега, до овој септември, банкротираа 12 големи текстилни компании и модни продавници, заедно со шест клиники.

– Ова се вклопува во податоците на Германскиот болнички институт (ДКИ), според кој две третини од германските клиники моментално ја опишуваат својата финансиска состојба како лоша или многу лоша, а меѓу нив има уште повеќе средни клиники, според Алијанц Трејд.

Поединечни големи стечајци имало во машинството со пет предмети, како и во металниот сектор со четири и градежништвото со три.

Но, кога ќе се земат предвид компаниите од сите големини, најмногу стечајци има во градежништвото, потоа во трговијата и услужниот сектор.

– Трговијата бележи најсилен раст на бројот на случаи (…), како и угостителството, што покажува слабост и пред зголемувањето на ДДВ.

Поради пандемиската криза, рестораните плаќаа понизок ДДВ од седум отсто, но на почетокот на следната година ќе се вратат на редовната стапка од 19 отсто.