Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Хрватска за април годинава изнесува 1.323 евра, што во однос на истиот месец лани е номинално повисока за 17,9 отсто, а реално за 13,7 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод. за статистика (ДЗС).

Споредено со платата за март годинава, просечната нето-плата за април е номинално пониска за 0,2 отсто, а реално за 0,9 отсто, се наведува во извештајот на ДЗС, објавен во средата.

Највисока просечна месечна исплатена нето-плата по вработен во правни лица за април годинава е исплатена во дејности на информатичка служба, 2483 евра, а најниска во производство на облека, во износ од 837 евра.