Просечната месечна нето-плата во Хрватска во септември изнесува 1.156 евра, што е номинално повисока за 14,2 отсто, а реално за седум отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС).

Просечната месечна нето-плата во Хрватска во септември изнесува 1.156 евра, што е номинално повисока за 14,2 отсто, а реално за седум отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС).

Во однос на август годинава, просечната плата во септември е номинално пониска за 0,6 отсто, а реално за 1,1 отсто.

Највисока просечна месечна исплатена нето-плата во септември е исплатена во авионскиот превоз, во износ од 1.857 евра, а најниска во производството на облека, во износ од 754 евра.

Според извештајот на CBS, просечната нето плата во истиот месец изнесувала 998 евра.
ПРОЧИТАЈТЕ И: Аргентина: Доларот како решение или како дополнителен проблем?

За периодот од јануари до септември просечната плата изнесува 1.133 евра, што е номинално повисока за 12,5 отсто, а реално за 3,2 отсто, споредено со истиот период од 2022 година.