Рускиот претседател Владимир Путин даде одобрение за „HSBC“ да ја продаде својата руска поделба на приватната „Expobank“, отворајќи го патот на британскиот кредитор да се повлече од рускиот пазар по повеќемесечни преговори, пишува „Reuters“.

„HSBC“ објави во јуни 2022-ра година дека се согласила да продаде 100% од својата поделба на „HSBC Bank“ на „Expobank“. Оттогаш, Москва ги заостри ограничувањата за продажба на средства во странство, при што на банките им треба одобрение од Путин за каков било договор.

Декретот ја зголемува можноста за целосно повлекување од Русија за „HSBC“, чиј глобален бизнис се протега од Кина до САД. Банката треба да ги објави своите резултати за 2023-та година пред инвеститорите во среда.

„HSBC“ минатата година соопшти дека претрпе загуба од 300 милиони долари од очекуваната продажба на својот руски бизнис. Москва сака попуст од најмалку 50 отсто на продажбата на странски средства, а на западните банки им е особено тешко целосно да ги прекинат врските со земјата.

Нарачката од понеделникот вели дека на „Expobank“ и било дозволено да купи 100% од единицата во сопственост на „HSBC Europe BV“.

Тој го цитираше указот од 5-ти август 2022-ра година потпишан од Путин со кој им забрануваше на инвеститорите од „непријателските“ земји – кои ја санкционираа Русија поради нејзините акции во Украина – да продаваат акции во клучни енергетски проекти и банки. Тој декрет му дава на Путин овластување да издава посебни исклучоци во некои случаи за да се склучат договори.

„HSBC“, која е најголемата европска банка, во септември соопшти дека ќе ги запре комерцијалните плаќања од деловни клиенти кон и од Русија и Белорусија, бидејќи санкциите го отежнуваат работењето таму.

Договорот ќе има занемарливи финансиски импликации за „HSBC“, која, откако го објави своето излегување од Русија, успеа да го намали својот и онака мал оддел додека чека одобрение за негово целосно излегување од земјата.

„HSBC“ претходно објави дека руската поделба имала приходи од околу 15 милиони долари од вкупните приходи на групата од над 50 милијарди долари. Околу 200 луѓе работеа таму во пресрет на конфликтот во Украина, објасни поранешниот главен финансиски директор на „HSBC“, Јуан Стивенсон.

„Expobank“ беше санкционирана од САД во декември како дел од широките ограничувања насочени кон сузбивање на енергетскиот и финансискиот сектор на Москва, откако Русија ја испрати својата војска во Украина во февруари 2022-ра година.

Американското Министерство за финансии во декември објави дека вовело санкции против „Expobank“ за работа во секторот за финансиски услуги на економијата на Руската Федерација. Сè уште не се јасни последиците од овие санкции врз договорот.

Одобрувањето на Путин не е гаранција за успешен договор. Италијанската банка „Intesa Sanpaolo“ обезбеди одобрение од рускиот претседател да ги продаде или да ги продаде своите средства во Русија во септември 2023-та година, но допрва треба да го финализира договорот.