Со северниот морски пат, времето на испорака на стоки од Источна Азија до Западна Европа може да биде 40% пократко од алтернативните рути

Рускиот претседател Владимир Путин нагласи дека Северниот морски пат (НСР) станува поефикасен за транспорт на стоки од Суецкиот канал. „Северниот морски пат станува поефикасен од Суецкиот канал. Економијата на движење на товар таму значително се зголемува“, рече шефот на државата на средбата со победниците и менторите на шампионатот за професионална извонредност.

Путин, исто така, истакна дека теснецот е се повеќе отворен за бродови во различни периоди од годината, но флотата на мразокршачите ќе биде потребна долго време. „Поради климатските промени, ЗМП е отворен доста долго. На него веќе патуваат трговски бродови, иако на есен или поблиску до пролетта е невозможно да се плови таму без поддршка“, истакна претседателот, „Но, за многу децении веројатно ќе биде потребна флота од нуклеарни мразокршачи и ова е многу конкурентно. предност за нашата земја“.

Шефот на државата објасни дека нуклеарната флота е конкурентна предност во однос на развојот на компетенциите, а ЗМП е конкурентна предност од логистичка гледна точка.

ЗМП е најкраткиот воден пат помеѓу европскиот дел на Русија и Далечниот исток. Должината на рутата од Кара Гејт до заливот Провиденс е околу 5600 км. ЗПМ е целосно лоциран во територијалните води и ексклузивната економска зона на Русија. Кога го користите, времето на испорака на стоки од Источна Азија до Западна Европа може да биде 40% пократко од алтернативните рути.