Владимир Путин испрати таен декрет до владата, во кој бара изготвување на закон со кој државата ќе има приоритетно право да ги откупува средствата на западните компании „со значителен попуст“. Ова го пренесува „Фајненшел тајмс“, кој го прочитал текстот на документот. Во иднина, таквите средства може да се препродаваат со профит.

Покрај тоа, Кремљ има намера да одговори на западните санкции со политика на морков и стапов, казнувајќи ги компаниите во оние земји кои ги запленуваат руските средства и наградувајќи ги оние што играат според неговите правила. За да го направите ова, економскиот ресор разговара за прашањето за национализација, изјавија за ФТ луѓе запознаени со ова.

Путин го потпиша указот минатата недела. Исто така, бара сите приватни компании кои стекнуваат западни средства во Русија или да немаат странски акционери или да се во процес на ослободување од нив.

Сето ова би требало уште повеќе да им го отежне заминувањето на странците од Русија. Тие веќе треба да го продадат својот имот со попуст и да платат средства во буџетот. Продажната цена мора да биде најмалку половина под пазарната, а уште 5 или 10% од реалната вредност (во зависност од големината на попустот од пазарната цена) мора да и се даде на државата.

Западните инвеститори и компании се „повеќе од добредојдени“ во Русија, изјави претседателскиот портпарол Дмитриј Песков за ФТ, но истакна дека некои престанале да исплаќаат плати или едноставно ја напуштиле земјата со голема загуба. „Доколку една компанија не ги исполнува своите обврски, тогаш, се разбира, спаѓа во категоријата на лоши. Ние се збогуваме со тие. А што ќе правиме со нивните средства потоа е наша работа“, рече тој.

Национализацијата е неизбежна, вели голем бизнисмен кој сега се ослободува од својот имот во Русија: „На државата ѝ требаат пари“.

Според извори на ФТ, Елвира Набиулина, претседател на Банката на Русија, најактивно се залага за користење на заканата од национализација. Таа сака да го спречи излегувањето на западниот бизнис и одливот на капитал, што може да ја ослаби рубљата и да ги ограничи можностите за руските инвеститори. Додека министерот за финансии Антон Силуанов го поддржува заминувањето на странците за да се надополни буџетот со нивна помош.