Меѓународниот монетарен фонд ја зголеми прогнозата за растот на рускиот БДП во 2024 година на 2,6%, од 1,1% како што беше во октомври 2023 година. ММФ вели дека промената го одразува посилниот од очекуваниот раст во 2023 година поради високите воени трошоци и приватната потрошувачка, поддржана од растот на платите.

Растот од 2,6% оваа година е двојно покачување од првичното предвидување на ММФ, но и малку побавно од 3% проширување што се очекува во 2023 година. Зголемувањето од 1,5% е најголемо за која било друга земја наведена во ММФ World Economic Outlook објавен на 30 јануари.

Пред да ја нападне Украина и да се соочи со очекуваните санкции, Русија потроши години развивајќи економски план со имунитет од санкции, наречен „Тврдината Русија“, кој вклучуваше потези како што се создавање девизни резерви, намалување на долгот и развивање алтернативи за западните финансиски системи како што е мрежата за плаќања SWIFT.

Пјер-Оливие Гуриншас, главен економист на ММФ, изјави за „Фајненшл тајмс“ дека „руската економија дефинитивно стои подобро отколку што ние и многу други очекувавме“.

Според руските економисти, растот на БДП во 2024 година би можел да се искачи над 3,5 отсто. Тие сметаат дека растот во 2023 година се заснова главно на побарувачката на домашните потрошувачи и инвестициите, вклучувајќи рекордни трошоци за градежништво, земјоделство, туризам, и товарен транспорт.

Раст на рускиот БДП во 2024 година на 2,6%

Раст на рускиот БДП во 2024 година на 2,6%

Раст на рускиот БДП во 2024 година на 2,6%

Раст на рускиот БДП во 2024 година на 2,6%