ВАШИНГТОН ( Ројтерс ) – Регулаторот на пазарите во САД во петокот го додаде својот глас на хорот на глобалните регулатори, повикувајќи ги банките веднаш да ја прекинат нивната употреба на рејтинг за кредитирање на Либор, предупредувајќи дека на индустријата ќе и истече времето пред крајниот рок во 2021 година.

Комисијата за хартии од вредност сака да ги види банките да го започнат процесот на проценка на изложеноста на постојните договори за лондонската меѓубанкарска понуда, позната како Libor, и да се осигура дека сите нови договори се движат кон алтернативна референтна стапка, особено преку Secured Overnight Financing Rate.

На глобално ниво, Либор се користи за договори за цени, од станбени кредити до кредитни картички, во вредност од околу 300 трилиони долари.

Регулаторот вели дека фирмите исто така треба да го проценат и ублажат влијанието на транзицијата врз нивната деловна стратегија, процеси и информациски системи.

“Очекуваното прекинување на Либор би можело да има значително влијание врз финансиските пазари и може да претставува материјален ризик за одредени учесници на пазарот, вклучително и јавните претпријатија, инвестициските советници, инвестициските компании и брокерските куќи”, пишува регулаторот.

“Ризиците поврзани со ова прекинување и транзиција ќе се влошат ако работата што е потребна за да се изврши со правилен премин кон алтернативната референтна стапка не е завршена навреме”, се вели во извештајот.

Либор се базира на извештаи поднесени од страна на банките. Нејзината репутација како пазарен стандард е обележана поради фалсификување на скандали од страна на трговците, што резултираше со милијарди долари парични казни за големите светски банки, ефективно сигнализирање за смртта на 50-годишниот репер меѓу банките.

Регулаторите на Обединетото кралство поставија рок до 2021 година за финансиските фирми, вклучувајќи ги и банките и инвеститорите, да преминат од реперот, презентирајќи еден од најголемите предизвици со кои се соочува глобалниот пазар во последниве децении, според експертите од регулативата.

Заменик-претседателот на Федералните резерви, Рандал Карлс, кој претседава со меѓународно тело за следење на глобалниот финансиски систем, предупреди во април дека банкарската индустрија не се движи доволно брзо и дека американската централна банка ќе почне да ги проценува нивните транзициони планови како дел од редовниот испит.

Во петокот, Американскиот регулатор, исто така, истакна дека очекува финансиските фирми да ги откријат релевантните ризици поврзани со транзицијата. Додека поголемите фирми, фирми за недвижнини и осигурителни компании почнаа да ги објавуваат таквите ризици, други заостануваа, соопштија.

“Сепак, за секој договор што го поседува една од овие компании кои обезбедуваат обелоденување, постои друга договорна страна која можеби сè уште не е свесна за ризиците со кои се соочува или за активностите потребни за ублажување на тие ризици”, рече Регулаторот. “Затоа ја охрабруваме секоја компанија, ако тоа веќе не е направено, да почне да планира за оваа важна транзиција”.