Европа со печатење пари го ризикува спасувањето на целиот континент бидејќи владите ја плаќаат цената на една деценија евтини пари.

Имено, БНП Парибас предупреди дека постои зголемен ризик некои од најголемите економии во еврозоната „можеби ќе треба да се докапитализираат“ бидејќи Европската централна банка (ЕЦБ) продолжува да го намалува билансот на состојба.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) неодамна предупреди дека централните банки во евро блокот се соочуваат со големи загуби од околу 55 милијарди евра само во следните две години, при што германската Бундесбанк „веројатно ќе има најголеми и најупорни загуби“.

Во трудот на аналитичарите на ММФ се вели дека овие загуби ќе ги избришат резервите на германската централна банка, во потег на кој ќе биде потребна повеќе од една деценија за целосно враќање.

Властите во Германија и Холандија веќе признаа дека може да биде потребна спасувачка програма додека се зголемуваат загубите, иако тие можат да ги пренесат загубите на нивните биланси, за разлика од Банката на Англија.

ЕЦБ купи 5 трилиони евра обврзници за време на кризата во еврозоната и пандемијата во обид да ги поддржи економиите и да ги намали трошоците за задолжување. Ова квантитативно олеснување беше финансирано со создавање нови пари за купување обврзници, оценува лондонски Телеграф.

Клучните економии прават големи загуби

Сепак, огромното портфолио на долгови на билансите на централните банки сега ја губи земјата по брзиот пораст на каматните стапки. Тоа е затоа што централните банки плаќаат повеќе камата на комерцијалните банки за резервите отколку што заработуваат централните банки од каматата на нивните акции во обврзници. Тие се принудени да се натопат во резерви за да ја надополнат разликата, забележува весникот.

Пол Холингсворт, главен европски економист во БНП Парибас, рече дека „клучните економии прават прилично големи загуби… и прашањето е колку долго и колку длабоки се загубите со текот на времето?“

„Тоа не е наш централен проблем, но постои ризик националните централни банки да мора да се докапитализираат во одреден момент. И тоа очигледно отвора фискални прашања“, предупреди тој.

Коментарите на Холингсворт сугерираат дека владите би можеле да бидат принудени да ги намалат трошоците или да ги зголемат даноците доколку централните банки бараат спас.

ЕЦБ и Банката на Англија сè уште држат повеќе од една четвртина од неподмирениот долг на нивните влади, известува Business and Finance.

ММФ забележа дека ако сите акции на ЕЦБ се продадат одеднаш, тоа ќе резултира со загуби од трилион евра за Евросистемот по тековните пазарни цени, „бришејќи ги сите заштитни слоеви“ за да ги апсорбира загубите.