Според австрискиот гувернер, прекинот на купувањето обврзници ќе биде јасен сигнал за зголемување на каматните стапки

Европската централна банка (ЕЦБ) може да ги зголеми каматните стапки веќе на крајот на 2022 година, а прекинот на купувањето обврзници може да биде силен сигнал дека овој потег ќе биде направен во следните два квартали, изјави шефот на австриската централна банка. Роберт Холцман, цитиран од Ројтерс.

Во средината на декември, ЕЦБ презеде уште еден чекор за промена на монетарната политика, одлучувајќи да ја прекине својата пандемична програма за купување хартии од вредност PEPP до крајот на март 2022 година со цел да спречи ненадеен прекин на купувањата.

„Можеме да ги намалиме или суспендираме купувањата на АПП, а ако тоа се случи, тоа ќе биде вреден сигнал за пазарите, бидејќи откривме дека каматните стапки ќе се зголемат само откако ќе ги прекинеме купувањата“, рече Холцман. Според него, во краен случај, можно е идната година да се стопираат набавките и да дојде до пораст на каматните стапки кон крајот на 2022 или почетокот на 2023 година, што ќе одговара на третото покачување на каматните стапки во САД. „Секогаш малку доцниме“, додаде Холцман.

ЕЦБ ги ревидираше нагоре прогнозите за инфлацијата, при што во моментов се очекува забрзување на инфлацијата до 3,2% следната година и до 1,8% во периодот 2023-2024 година. Некои претставници на финансиската институција изразија сомнеж во прогнозите, посочувајќи дека банката го потценува ризикот од задржување на инфлацијата над целните 2%.

„Обично, ако кажеме дека повеќе не ни требаат повеќе купувања [обврзници] затоа што нашите очекувања за инфлација се блиску или над 2% во 2023 или 2024 година, тогаш тоа дефинитивно би бил силен сигнал дека каматните стапки ќе бидат зголемени во следната или следните два квартали“, додаде Холцман.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение до редакцијата на БанкоМетар.мк