Средствата се потребни за компанијата да ги исполни растечките барања за нејзината потреба од готовина

Robinhood Markets Inc. собра повеќе од 1 милијарда американски долари од постојните инвеститори, финансирање наменето за да и помогне на компанијата да ги исполни растечките побарувања за готовина, поради изненадувачкото тргување со акции на GameStop Corp. и други атрактивни акции, пишува Волстрит журнал.

Во последниве денови, Robinhood и другите брокерски фирми доживеаја зголемување на обемот на тргување со мал број акции, што доведе до клириншки куќи кои помагаат во процесирање и порамнување на трансакциите за да им побараат повеќе пари за да ги покријат трансакциите. За да помогне во решавањето на овие барања, Robinhood собра нов капитал доцна во четвртокот, соопшти компанијата во петокот. Стартапот ги искористи и своите кредитни линии со банките.

Поради временското заостанување помеѓу инвеститорите кога резервираат нови позиции во акциите и кога нивните пари навистина се разменуваат за хартии од вредност, брокерските компании како што е Robinhood мора да одржуваат депозитни сметки кај клириншки компании кои помагаат во финализирање на трансакциите. Клириншките компании, како што се Depository Trust & Clearing Corp.. бараат брокерските фирми да депонираат повеќе свои пари во поризично време за да се осигураат од загуби.

Растечката популарност на Robinhood – беше рангирана како најсимнувана бесплатна апликација во продавницата за апликации Apple Inc. во средата, според Ап Ени – во комбинација со трговскиот бум предизвикаа невидено зголемување на побарувањата за депозити на Robinhood, изјави извршниот директор Влад Тенев во интервју доцна во четвртокот Robinhood ја ограничи можноста на инвеститорите да купуваат акции во „GameStop“ и во други 12 компании во четвртокот, за да се обидат да ги ограничат идните зголемувања на тие барања.

„Всушност, ние не сме биле во ситуација да гледаме вкрстување на интересите на финансиските услуги и социјалните медиуми“, рече Тенев.

Во петокот, Робинхуд дозволи купувања во овие 13 многу барани акции во ограничени чекори. На пример, клиентите можат да ја зголемат својата позиција во GameStop со само до пет споделувања.