Романскиот премиер Марсел Чолаку најави зголемување од 10 отсто на најниските плати во буџетската сфера во две транши – од 1 јуни и од 1 септември, пренесува агенцијата Аџерпрес.

Премиерот најави и дека во нормативниот акт подготвен од Владата има одредба со која ќе се додели сума од 500 леи (близу 200 лева) за очила. Романскиот премиер појасни дека сумата за очила е европско барање. Во однос на зголемувањето на платите во буџетската сфера, Чолаку појасни дека тоа е зголемување од 5 отсто од 1 јуни во однос на платите во декември 2023 година и уште 5 отсто од 1 септември, повторно во однос на декемвриското ниво, објави Телеграф.бг.

Премиерот појасни дека тоа се однесува на буџетските категории со многу ниски приходи. Марсел Чолаку истакна дека владата не може да си дозволи повеќе зголемувања на платите на работниците во музејот и библиотеката кои протестираа во последните недели. Вработените во романските општински музеи и библиотеки бараат зголемување на платите за 20 отсто, што, според нив, ќе ги доближи до нивните колеги во мрежата на училишните библиотеки или универзитетските музеи.

Во знак на протест, некои од најважните музеи во земјата годинава ја бојкотираа Ноќта на музеите, јави БТА.