Романската нафтена компанија OMV Petrom на 11 јуни објави дека ќе продолжи со плановите да ја претвори својата рафинерија Петробраси во Брази, Романија во водечки производител на биодизел и одржливо воздухопловно гориво (SAF). Проектот опфаќа и изградба на два зелени водородни капацитети кои ќе се користат за производство на биодизел.

Компанијата соопшти дека ќе инвестира околу 560 милиони евра во проектот за конверзија за производство на биодизел и САФ. По завршувањето, објектот ќе има капацитет да произведува 250.000 тони годишно SAF и биодизел заедно со обновливите копроизводи нафта и ТНГ.

Румънската OMV Petrom инвестира 750 млн. евро в производство на биодизел

ОМВ Петром, исто така, рече дека биорафинеријата ќе може да ја прилагоди својата мешавина на производи според побарувачката на пазарот и достапните суровини. Објектот се очекува да троши приближно 11.000 тони водород годишно. Поголемиот дел од оваа сума ќе биде обезбедена од двата нови капацитети за производство на зелен водород планирани за изградба на локацијата на проектот.

Вкупната инвестиција во зелен водороден капацитет се проценува на 190 милиони евра. Двете централи ќе имаат комбиниран капацитет од 55 мегавати (MW), со вкупно годишно производство на зелен водород проценето на 8.000 тони.

Според сегашните очекувања, биорафинерискиот комплекс ќе биде пуштен во употреба во 2028 година. Интеграцијата на зелениот водород во биорафинеријата се очекува да овозможи производство на горива базирани на био што резултира со најмалку 70% намалување на емисиите на јаглерод диоксид во споредба со конвенционалните фосилни горива.

Румънската OMV Petrom инвестира 750 млн. евро в производство на биодизел

За да обезбеди пристап до био-базирани суровини, OMV Petrom исто така објави дека има стекнато 50% од акциите во Respiră Verde, лидер во колекцијата на искористено масло за јадење во Романија. Respiră Verde собира до 10.000 тони годишно искористено растително масло годишно од деловни субјекти во области како што се угостителството (хотели, ресторани) и малопродажбата.