Руското Министерство за економија ја зголеми прогнозата за раст во 2024-та година и покрај санкциите наметнати од Западот поради војната во Украина.

„Бруто домашниот производ на земјата годинава ќе порасне за 2,8 отсто“, рече министерот за економија Максим Решетников на владината седница во вторникот. Претходно се предвидуваше економски пораст од 2,3 отсто.

„Главен фактор на раст останува побарувачката на домашните потрошувачи и инвестициите“, рече Решетников. Растот на продажбата на мало се очекува да достигне 7,7 проценти во реални услови оваа година, што е повеќе од пријавените 6,4 проценти во 2023-та година.

Сегашната прогноза за бруто домашниот производ следи по растот од 3,6% минатата година, што исто така ги надмина очекувањата на Министерството за проширување од 2,8%. Податоците се резултат на одлуката на Кремљ да инвестира многу во одбранбената индустрија и да троши пари за заштита на домашните бизниси.

Овој месец, Меѓународниот монетарен фонд ја ревидираше својата проценка за растот на рускиот БДП за 0,6 процентни поени на 3,2%, нарекувајќи ја „значајна“ промена.

„Руската економија не само што се прилагодува на новите странски економски услови, туку и покажува способност за одржлив развој“, се вели во прогнозата на Министерството за економија.

Решетников посочи дека инфлацијата во земјата најверојатно ќе забави на 5,1 отсто до крајот на оваа година, што е сè уште над целта на централната банка од 4 отсто.