Суфицитот на тековната сметка на Русија нагло се зголеми, поддржувајќи ја националната валута бидејќи извозот на енергија закрепна и покрај притисокот од западните санкции, објави во вторникот централната банка на земјата.

Тековната сметка, која ја мери разликата помеѓу парите што влегуваат во земјата преку трговија, инвестиции и трансфери од одливите средства, изнесува 53,8 милијарди долари за првите десет месеци од годината, покажаа податоците на регулаторот.

Суфицитот надмина 11 милијарди долари во октомври втор месец по ред, откако го достигна највисокото ниво оваа година во септември. Централната банка ја ревидираше проекцијата за тековната сметка за целата година од 45 милијарди на 60 милијарди долари поради зголемените цени на нафтата.

Приходите на Москва од продажбата на нафта и гас се искачија на највисокото ниво во последните една и пол година, достигнувајќи 17,7 милијарди долари минатиот месец и покрај прогнозите за огромен дефицит.

„Новите податоци покажуваат дека Русија продолжува да има корист од високиот приход од извозот на стоки. Очекуваме дека Русија ќе оствари уште 20 милијарди долари суфицит на тековната сметка во преостанатите два месеци од 2023 година, со што севкупниот надворешен биланс би бил над 75 милијарди долари“, предвиде економистот на Bloomberg за Русија, Алекс Исаков.

„Растечките приходи од извоз помогнаа да се запре рубљата, но во наредните месеци руската валута може да биде тестирана бидејќи владата ги обновува своите девизни резерви почнувајќи од јануари“, додаде тој.

Ова доаѓа откако Москва го пренасочи најголемиот дел од трговските текови кон исток откако западните санкции во голема мера ги нарушија синџирите на снабдување на европските пазари.

Руските власти повторно воведоа контроли над капиталот, барајќи од извозниците, вклучително и големите производители на нафта, да ги продаваат своите приходи од надворешната трговија на домашниот пазар со цел да обезбедат девизни приливи.

Мерката помогна да се обезбеди поддршка за рубљата, која во октомври порасна за околу 5% во однос на американскиот долар. Валутата продолжи да зајакнува оваа недела и е под 89 во однос на доларот за прв пат од крајот на јули.