Од почетокот на годината во Србија се отворени нешто повеќе од 51.000 нови компании во форма на ДОО, претприемачки продавници, агенции, како и претставништва на странски правни лица. Најголем дел од основачите се од Србија, 83 отсто, а кога станува збор за странските основачи, убедливо најбројни се оние од Русија – ги има повеќе од пет илјади, објави Н1.

Значително помалку ги има од Украина, земја во која се води војна, а уште помалку од Израел, кој е во воен конфликт со Палестина, додека во Србија годинава, на крајот на октомври, отвори само еден државјанин на Палестина. претприемачка продавница. Од јануари до 28 ноември во Србија се отворени вкупно 8.687 компании во форма на ДООЕЛ, како и 42.221 претприемачки продавници и агенции, додека странски компании во овој период отвориле 107 претставништва во нашата земја. Околу 8.500 од овие компании имаат сопственици од други земји. Во периодот од 1 јануари до 28 ноември годинава се основани дури 5.347 фирми и претприемачки агенции и продавници чии сопственици се руски државјани.

Во оваа бројка влегуваат и три претставништва на странски правни лица. Кога станува збор за компаниите, меѓу 685 чии сопственици се од Русија, 201 се занимаваат со трговија на големо и мало, 45 со сместување и угостителски услуги, 40 во преработувачка индустрија, 23 во градежништво, 16 со недвижен имот и исто толку во транспорт и складирање.… На крајот на октомври, државјанин на Палестина основал претприемачки бизнис во Србија.