Приходите од извоз на нафта на Русија ќе се зголемат за 15 милијарди долари на годишно ниво оваа година поради заобиколувањето на ограничувањето на цената на нафтата од 60 долари за барел наметнато од земјите од Г7 и ЕУ.

Оваа информација ја објави Фајненшл тајмс (ФТ), повикувајќи се на оценка на Киевската школа за економија.

Анализата на податоците за превозот, цитирана од Фајненшл тајмс, покажува дека Русија сега испорачува три четвртини од својата нафта во странство без западно осигурување на транспорт на нафта.