Студијата открива дека повеќето европски земји не сакаат да заземат страна

Доналд Трамп сериозно ги оштети односите меѓу САД и остатокот од светот во неговите три години како претседател, и никаде на друго место не е ова поочигледно отколку во неговиот дијалог со Европа, пишува Кварц.

Новиот извештај објавен од страна на Европскиот совет за надворешни односи (ЕКФР), смета дека Европејците „повеќе не веруваат дека САД можат да послужат како гарант за нивната безбедност“.

Тие исто така претпочитаат неутралност наместо да избираат земја како САД за глобални прашања. Истражувањето опфати над 60,000 луѓе во 14 земји-членки на ЕУ (вклучувајќи ги Франција, Словачка, Полска и Шпанија).

На прашањето „Која страна треба да ја преземе вашата земја во конфликт меѓу САД и Русија?“, Мнозинството испитаници во сите 14 земји на ЕУ одговориле „ниту еден од нив“.

Полска го покажува најпроамериканскиот сентимент, со 33% од испитаниците кои гласаат за САД. Во Австрија, овој број е 4%.

Кварц забележува дека според анкетата на Пју во декември 2018 година, околу 66% од анкетираните Европејци покажале дека не ја сакаат Русија.

Истражувањето исто така открило дека некаде помеѓу 54% и 83% од испитаниците сакаат нивната земја да остане неутрална во случај на спор меѓу САД и Кина. Ова, се разбира, не е повеќе теоретско прашање со оглед на тековната трговска војна меѓу двете најголеми економии во светот. Повторно тука, Полјаците се најпроамерикански, со 24% велат дека сакаат нивната земја да им се придружи на САД. Само 4% од Австријците, 6% од Грците и 8% од Словаците искажуваат исто.

Извештајот не е целосно негативен за трансатлантските односи. Исто така, покажува дека во сите 14 земји-членки на ЕУ „големи групи луѓе веруваат дека нивната земја има посебни билатерални односи со САД“.

Сепак, постои јасно влошување на довербата на Европејците во САД и ова е дел од поголемо разложување на вербата во глобалниот систем. Многу од начините на кои работеше светот пред тоа сега ги нема, вели Сузи Денисон, виш соработник во ЕКФР и автор на извештајот.

„Европејците со право мислат дека работат во свет каде што правилата не се толку јасни“, објаснува таа, додавајќи: „Ова се вклопува во оваа идеја … да ја преземат својата судбина во свои раце, токму затоа што сакаат да тие се чувствуваат безбедно, но тие во моментот не се “.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк