Одамна помина времето кога банките имаа свои филијали во помалите градови, како Житковац, Доњи Душник, Шврљиг, Бабушница, Гаџин Хан… Сега, многу жители и бизнисмени од овој дел на земјата, за се што треба да направат во банката, мора да одат во Ниш или други градови, каде што ниту билетите за јавен превоз, ниту горивото воопшто не се евтини.

Сите оние кои во последните десет години имаа можност да ги посетат општините како Трговиште, Гаџино Хан, Црна Трава, Бабушница и Мерошина, видоа колку банките и банкарските услуги се достапни или поточно недостапни за жителите на југот и истокот на Србија. Седиштето на општините обично имаат една или евентуално две филијали на банки, но има и општини кои немаат ниту една, а има мали шанси да добијат бидејќи банките тешко одлучуваат дали да отворат шалтер во големите градови, а камоли во малите градови.

Банкарите се таму каде што има народ и пари, а има малку луѓе и пари на југот и истокот на Србија. Според пописот од 2011 година, два милиони луѓе живееле на подрачјето на јужна и источна Србија, а според последниот попис нешто повеќе од 1,8 милиони, што е помалку за речиси 200.000 луѓе. Според последниот попис, Црна Трава има само 1.063 жители, Трговиште има 4.316, а Гаџин Хан има 5.850 жители.

Претседателите на општините на југот и на истокот на Србија се согласуваат во нивните оценки дека подобрата достапност на банкарските услуги за жителите во тој дел од земјата значи само отворање шалтери и филијали, а не воведување електронско банкарство. За да користите електронско банкарство, потребен ви е телефон со Андроид и интернет, што многу жители, особено во руралните средини, не можат да си го дозволат, пишува Каматица.

Сите банкарски патишта водат до Ниш Бизнисмените од југот на Србија посочуваат дека бизнисот во руралните средини е многу поскап отколку во големите урбани центри, меѓу другото и затоа што во местата каде што работат нема филијали на банки.