Речиси четвртина од вработените во Германија работат за минимална плата, односно заработуваат помалку од 14 евра на час, објави Федералниот завод за статистика.

Од 39,8 милиони важечки договори за вработување во октомври, околу 9,3 милиони или 23,25 отсто се врз основа на минимална плата. Во исто време, пресметката не ги вклучува договорите за приправник, писува ДПА, пренесува Блиц.

Левица, најмалата партија во Бундестагот, го поддржува барањето на синдикатот за зголемување на минималната плата од 12 на 14 евра на час. Наместо тоа, на почетокот на 2023 и 2024 година минималната плата ќе биде зголемена за по 41 евроцент.

Шефот на пратеничката група на партијата, Дитмар Барх, зборувајќи за платите во Германија, оцени дека минималната плата во Германија е недоволна.

– Инфлацијата се компензира само со 14 евра на час. Ова се однесува на речиси 10 милиони работници – рече тој.

Покрај актуелните проблеми, ниските плати и плати во Германија ќе се одразат и на пензиите на сегашните вработени.

– Иднината ни се заканува со милиони сиромашни луѓе во старост. Пензискиот фонд веќе губи милијарди евра поради малата заработувачка – рече Барч.