Платите исто така пораснаа во текот на изминатите две години – но не толку колку трошоците за живот

Инфлацијата во САД имаше силно влијание врз семејните буџети. Типичното американско домаќинство потрошило 709 долари повеќе во јули отколку пред две години за да ги купи истите стоки и услуги, според „Мудис Аналитика“.

Оваа бројка го нагласува кумулативното влијание што високата инфлација го имаше врз потрошувачките финансии – иако растот на цените значително се олади во последните месеци.

„Високата инфлација во изминатите 2+ години направи многу економска штета“, напиша Марк Занди, главен економист во „Мудис Аналитика“, во објава на X, платформата порано позната како Твитер.

„Поголемиот дел од тоа зголемување на трошоците е поттикнато од трошоците за домување, кои се зголемија“, изјави Занди за Си-Ен-Ен. Тој додаде дека семејствата трошат повеќе во самопослуга; за купување, одржување и осигурување возила и рекреативни услуги.

Се разбира, платите исто така пораснаа во текот на изминатите две години – но не толку колку трошоците за живот.

И покрај тоа што цените пораснаа, реалната заработка, која се прилагодува на инфлацијата, е заглавена на нивоата од крајот на 2019 година.

„Вистинската заработка останува под онаа што би била ако не беше пандемијата и руската војна, која тежи на колективната психа“, рече Занди за Си-Ен-Ен.

Добрата вест е што платите конечно почнаа да ја надминуваат инфлацијата и растот на потрошувачките цени значително се намали, толку многу што многу инвеститори се обложуваат дека Федералните резерви завршиле со зголемување на каматните стапки.

Гледајќи ја само минатата година, Занди пресметува дека типичното домаќинство потрошило 202 долари повеќе овој јули отколку пред една година за да ги купи истите стоки и услуги.

Тоа е значајно, но сè уште е под врвот од 536 долари – рекорден удар назад во јуни 2022 година, кога цените на бензинот за прв пат се искачија над 5 долари за галон.

Потрошувачките цени се зголемија помалку од очекуваните 3,2 отсто во јули во споредба со претходната година, според владиниот извештај објавен во средата. И покрај тоа што таа беше малку повисока од годишната стапка на инфлација во јуни, најголем дел од влијанието беше поттикнато од календарските ефекти.

„Накратко, извештајот беше охрабрувачки“, напишаа економистите на Банката на Америка во белешката до клиентите во четвртокот, додавајќи дека „нема да бидат изненадени да видат уште една „мека“ стапка на инфлација во август.

Иако отчитувањата на инфлацијата од месец во месец „сеуште веројатно ќе бидат нерамни“, економистите на Банката на Америка рекоа дека „веруваат дека сегашната дезинфлација не е „лажна“.