За проблемите на светската економија и економската состојба во Хрватска во централниот ХТВ Дневник зборуваше извршната директорка на ММФ, Кристалина Георгиева.

Инаку, Георгиева учествуваше на меѓународната конференција што се одржа во Дубровник. Таа нагласи дека проблемите на светската економија не можат да се сведуваат само на висока инфлација и бавен економски раст.

„Глобалната економија се очекува да порасне за 2,8 отсто оваа година. Лани беше 3,4 отсто, пред две години беше 6,1 отсто. Поголем проблем е постојаната инфлација. Ограничувањата на монетарната политика влијаеа на одреден пад на вкупната инфлација, но базичната инфлација е поупорен, а тоа значи дека каматните стапки ќе мора да бидат високи подолго време. Најголема загриженост е долгорочната веројатност за раст. Во следните пет години се предвидува раст од само 3 проценти“, рече таа.

„Инфлацијата ќе продолжи да биде превисока“

Таа тврди дека проценките покажуваат оти годинава инфлацијата ќе биде 7 проценти.

„Иако ќе има напредок, во 2024 година инфлацијата сепак ќе биде превисока за задоволително ниво. Кога зборуваме за каматни стапки, тоа значи дека ќе треба да бидеме подготвени за повисоки каматни стапки барем во текот на оваа и следната година. Доброто вест е дека веќе не зборуваме за тоа колку ќе бидат високи, туку за тоа колку долго ќе бидат високи. За светската економија тоа значи две последици – влијае на инвестициите и потрошувачката“, убедена е таа.

Таа се осврна и на стапката на економски раст на Хрватска, посочувајќи дека Хрватска направила многу добра работа во тешки времиња.

„Просечниот раст во последните две години беше 9 отсто, што е повисоко од светскиот просек, во 2021 година беше повисок од 13 отсто, а годинава се предвидува раст од 2,2 отсто за Хрватска, а за еврозоната 0,8 отсто. Вкупната инфлација во Хрватска паѓа, а базичната инфлација сè уште е постојана“, рече таа.

„Европа ќе го води патот во забрзување на енергетската транзиција“

На прашањето дали постои опасност од растење на глобалната сиромаштија, таа рече дека тоа веќе се случува и дека се очекуваат тешки времиња во следните неколку години.

Таа ја гледа основната причина за таквата ситуација во руската агресија врз Украина, која се прелева во целиот свет. Смета дека инвазијата на Украина избриша нешто во кое уживавме 30 години, дивидендата на мирот од крајот на Студената војна.

„Одбранбените трошоци растат, оставајќи помалку пари за развој во земјите и помагајќи им на сиромашните земји“, продолжи таа.

Сепак, таа ги наведува и позитивните страни на руската агресија, како што е фактот дека Европа брзо се ослободи од зависноста од руската нафта и гас.

„Краткорочно, тоа не беше добро за енергетската транзиција бидејќи земјите беа принудени да користат повеќе јаглен и нафта, но долгорочно, убедена сум дека Европа ќе го предводи патот во забрзувањето на енергетската транзиција“, заклучи таа.