Тој стравува дека европските банки може да заостануваат далеку зад нивните поголеми конкуренти од САД и Азија

Тој е еден од најдолгите банкарски директори во Европа: од 2008 година, Фредерик Одеа е на чело на Сосиет Женерал, најстарата банка во Франција. Денес, за време на голема банкарска конференција во Франкфурт, Одеа доставува бројни сериозни пораки.

Тој стравува дека европските банки може трајно да заостануваат. „Дали сакаме да ги видиме сите наши депозити во банките под влијание на странски суперсили?“, Праша тој, со оглед на моќта на американските финансиски компании и зголеменото влијание на Кина. Неговиот одговор: На Европа и требаат нејзините банки кои се меѓународно конкурентни. Сепак, барем досега, нема предуслови.

Едно е завршувањето на Европската банкарска унија: „Ако некој ја замисли банкарската унија како куќа, досега е поставен само темелот. Му недостигаат покривот и ентериерот. „Неопходно е да се има заедничко осигурување за заеднички депозити и унија на пазарите на капитал“.

Ова, според Одеа, е уште поважно со оглед на глобалните политички конфликти и очекуваниот пад во 2020 или 2021 година. „Банка како Сосиет Женерал се стреми да ја одбрани својата позиција како клучен финансиер на меѓународната трговија“, рече банкарот.

Извршниот директор го пофали и германскиот Федерален министер за финансии Олаф Шолц, кој во Франкфурт го постави прашањето како ЕУ може да има корист уште повеќе од заедничкиот пазар. Одеа предложи да се преиспитаат правилата за конкурентност на ЕУ за банките. Тие треба да бидат мирни пред лицето на „великаните од САД и Кина“ за да можат на меѓународно ниво да се појават конкурентни европски шампиони.

Потребна е итна консолидација на европскиот банкарски сектор, рече директорот на банката. Сепак, прекуграничното спојување би имало малку смисла во секторот на мало, туку во инвестициското банкарство и управувањето со средствата. „Бидејќи Сосиете Женерал е една од ретките европски банки што е силна тука, ние сме заинтересирани да се консолидираме“, рече Одеа.

Тој претпазливо ги коментираше гласините дека може да се продаде подружницата за управување со активи Lyxor. „Области каде компанијата не постигна доволно економии на обем може да се продадат. Но, има време да се донесе таа одлука до 2020 година“.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк