Германскиот канцелар Олаф Шолц денеска најави голема кампања за проширување на станиците за полнење на електрични возила на саемот за мобилност IAA во Минхен.

Шолц рече дека во следните недели, Германија ќе стане првата земја во Европа што ќе донесе закон со кој се бара од операторите да обезбедат 80 отсто од сите бензински пумпи со опции за брзо полнење со најмалку 150 киловати за електрични автомобили.

Тој додаде дека овој потег наскоро ќе ги направи минато загриженоста за досегот на електричните возила.

Шолц не прецизираше временска рамка за оваа иницијатива.