Менаџментот на CaixaBank објави дека по спојувањето со Bankia ќе отпушти 8291 лице, што претставува 18,67% од вкупниот број на вработени во банката низ цела Шпанија. Ќе бидат затворени 1534 филијали, или 2% од мрежата на експозитури.

Ова е најголемо намалување во историјата на шпанскиот банкарски сектор. Банката во моментов има 5.639 експозитури и 44.000 вработени. Со актива од 623,8 милијарди евра, таа е најголемата банка во Шпанија.

Претходно овој месец, канцеларијата на нејзиниот извршен директор, Гонзало Гортазар, објави дека ќе започне постапка за колективно отпуштање и ќе ги промени условите за работа предвидени во членовите 51 и 41 од Статутот на работниците. Причината беше спојувањето помеѓу CaixaBank и Bankia и реалноста на пазарот, како што се негативните каматни стапки и дигитализацијата на клиентите.

Сега, на состанокот со синдикатите во Мадрид, раководството објави дека се надева дека отпуштањата ќе се одвиваат на „нетрауматски начин, со приоритет на волонтерството“. Претставен е план за преместување што ќе им овозможи на сите луѓе што ја напуштаат банката да најдат работа за краток временски период. Сепак, синдикатите се изненадени од големиот број вработени кои ќе бидат отпуштени. За да се избегнат тензии, започнуваат разговорите, кои се очекува да завршат во јули.

Во септември 2020 година, CaixaBank се согласи да ја купи Bankia за 4,3 милијарди евра, а договорот беше поддржан од годишни заштеди на трошоците од 770 милиони евра до 2023 година. Во тоа време, премиерот Педро Санчез го опиша потегот како „многу позитивен“ за шпанската економија од „финансиска и територијална гледна точка“.

Во тоа време, сепак, банката не даде никакви детали за потенцијалното намалување на вработените или затворањето на филијалите на банките.

Погодени од ефектите на пандемијата на коронавирусот, ултра-ниските каматни стапки во еврозоната и пренасочувањето на клиентите кон банкарство преку Интернет, шпанските банки ги намалуваат трошоците со намалување на вработените и намалување на бројот на експозитури.