Швајцарија има околу 7,7 милијарди швајцарски франци (8,81 милијарди долари) од руските средства замрзнати во нејзините финансиски институции, соопшти Националната агенција за следење санкции кон крајот на минатата недела. Иако проценката е привремена и може да се промени, таа претставува зголемување од 7,5 милијарди франци швајцарските власти рекоа дека ги блокирале минатата година.

Сегашната проценка вклучува имот и луксузни автомобили на санкционирани Руси, како и добивки од готовински депозити, обврзници и акции, пишува Раша Тудеј, пренесува Политика. Во текот на изминатите 12 месеци санкционирани се околу 300 физички лица и 100 компании од Русија. Според проценките на Здружението на швајцарски банкари, замрзнатите средства сочинуваат само мал дел од средствата што Русите ги чуваат во земјата. Неодамнешните проценки велат дека вкупниот имот е околу 150 милијарди франци. И покрај тоа што не е членка на ЕУ и се смета себеси за неутрална земја, Швајцарија ги поддржа западните санкции против Русија во врска со Украина.

Швајцарската влада постојано изјави дека внимателно ги следи дискусиите на ЕУ за можноста за запленување на замрзнатите руски средства за да и помогне на Украина, но сè уште не изразила планови да го стори тоа. Швајцарските банкари претходно предупредија дека овој потег би ризикувал да ги прекрши националните закони и да го загрози нејзиниот имиџ како глобален финансиски центар.